pondělí 13. května 2013

Recenze: Alan Bradley - Koláč s kapkou jedu


Název: Koláč s kapkou jedu - Případ Flavie de Luce
Originální název: The Sweetness at the Bottom of the Pie
Autor: Alan Bradley
Díl - 1.
Série: Flavia de Luce
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 320
Rok vydání - ČR: 2011
                       Originál: 2009
Žánr: Detektivky

Anotace:
Největší vášní jedenáctileté Flavie de Luce, dcery britského aristokrata, je chemie – a brzy bude mít příležitost uplatnit své poznatky (zvláště o jedech) při vyšetřování zločinu. Jednoho dne najdou de Luceovi přede dveřmi svého domu mrtvého ptáka s poštovní známkou v zobáku, což Flaviina otce filatelistu velmi rozruší. Nedlouho poté objeví dívenka na zahradě umírajícího muže. Z vraždy je obviněn Flaviin otec a Flavie začne vyšetřovat na vlastní pěst. Zdá se, že současný zločin nějak souvisí s dávnou děsivou smrtí jednoho z otcových učitelů… Malá, ale inteligentní a odvážná vypravěčka nás s nadhledem a často překvapivě pronikavou ironií zavede do prostředí anglického venkova 50. let minulého století. Koláč s kapkou jedu připomíná klasická díla anglické detektivní školy a ocení ho nepochybně každý milovník napínavých příběhů bez rozdílu věku.

Moje oblíbená věta z knihy:
 „Prvotřídní práce s ploutvemi," prohodím dost nahlas, aby mě přes hudbu bylo slyšet. „ Plác, plác, plác!"

Můj Názor:
Ocitáme se v 50. letech minulého století v Anglii. Flavie miluje chemii, kterou také často využívá na škádlení svých dvou starších sester. Flavia na vlastní pěst vyšetřuje vraždu, ze které obvinily jejího otce. Ocitá se v ošemetných situacích s kterými si hravě poradí.
Knihu jsem si vybrala, hlavně díky krásné obálce, která mě zaujala hned na první pohled. Flavie je vypravěčka celého příběhu. Je to mladá inteligentní dívka, které nechybí smysl pro humor, ale také je podle mě maličko odrzlá. Nebojí se říct co má na jazyku a nebere ohledy. Kniha nebude nejlepší pro oddechové čtení, nebo pokud u knih neradi přemýšlíte, ale určitě zaujme vášnivé chemiky, nebo jen lidi, kteří si chtějí přečíst detektivku. Autor do knihy vložil někdy i čtyř stránkové popisy, kde mluví např. o chemii či prvku, nebo ničem jiném. Tyto informace nám, ale byli k ničemu, v ději nehráli hlavní roli, proto jsem je brala za zbytečné, ale na druhou stranu jsme se alespoň mohli poučit a něco přiučit. Jinak se mi kniha líbila, myslím, že je to taková normální detektivka, akorát s mladším Holmesem, u které se čas od času zasmějete. Osobně celou knihu hodnotím kladně i v tom, že většina detektivek, je opravdu celkem náročná (alespoň pro mě) na čtení. Když to tuto bych doporučila i mladší generaci :D
Mé hodnocení: 4,5/5




1 komentář:

  1. Tak tohle zni hodně zajímavě,i když chemie není tak úplně můj obor:) děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat