pondělí 8. července 2013

Bláboly o blogování aneb můj názor (1)

Ahoj,
nedávno jsem četla článek od Laurdes, která se vyjadřovala ke komentářům na blogu. Námět se mi moc líbil, a tak jsem se rozhodla, že se k tomuto tématu taky vyjádřím.
Její článek zde.
...
Nakonec jsem se rozhodla, že by to mohl být takový knižní (projekt) rubrika, kterou budu na blogu nepravidelně psát. Pokud by se chtěl někdo připojit, tak určitě :D 

Článek o komentářích v celém příspěvku níže.


...



1.Komentáře



Ačkoliv ještě nemám zkušenosti s negativními komentáři či celkově negativnímu postoji v komentářích, tak i tak mám pár slov na jazyku.

?omre | via Facebook
Myslím, že počet komentářů pod určitým příspěvkem může napovídat o kvalitě článku, ale rozhodně se podle toho nemůžeme řídit. Třeba začínající blog, který je teprve v rozjezdu (vlastně jako ten můj) nemůže očekávat hned první týden nával komentářů. To, ale neznamená, že Váš blog nikdo nenavštěvuje. Mějte trpělivost :D Já vím, je to těžké. Já už mám blog 3 měsíce a komentářů moc není, ale to je realita. Čtenáře si musíte získat. Samozřejmě potom vím, jaký to je pocit vidět nový komentář. Jásám a skáču radostí. 

Opravdu je pěkný pocit vědět, že se tu někomu líbilo a zanechal tu komentář, nebo, že Váš článek někdo četl. Proto to taky děláme. Blogování (doufám, že to můžu říci i za ostatní blogery) je hlavně zábava či koníček a děláme to i hlavně pro naše čtenáře. Takže potom jakákoli známka, že jste na blogu byli nám udělá radost. Věřte mi :)

Negativní komentáře k tomu vlastně taky patří. Nemyslím např. sprosté, nebo urážlivé komentáře. Ale ty, které nám něco vytknou, nebo poradí co změnit. Myslím, že takové komentáře nejsou k zahození. Já si ráda nechám poradit co mám změnit, nebo co čtenářům či návštěvníkům blogu vadí. 

Od toho se odvíjí i mé odpovědi. Skoro vždy se snažím na komentář odpovědět. Samozřejmě občas odpověď nejde napsat, nebo není nutná, ale to jen v minimálních případech. I mě udělá radost, když mi bloger na můj komentář odpoví. 

Chápu, že komentáře stylu Pěkný článek či recenze Vám toho moc neřeknou, ale mě osobně udělá radost i tohle. Samozřejmě delší komentář nám toho víc poví a vypoví, že se příspěvek opravdu líbil a stálo to zato, aby čtenář ten komentář zanechal. Ale jak říkám. Mě osobně potěší komentáře jakékoliv délky :D

Chápu, že v dnešní době jak zmiňovala i Laurdes jsme trochu líní na psaní komentářů. Ale i já se snažím, pokud mě opravdu něco zaujme, nebo se mi to prostě jen líbí něco napsat. Třeba věci, na kterých se s blogerem schodnu.  Určitě je spoustu věcí, které v komentářích můžete vyjádřit.
Nezapomeňte, že i malý text udělá blogerovi ohromnou radost.






16 komentářů:

  1. Teda, koukám, že jsem rozpoutala pořádný šrumec. Jestli budu mít k dalším tématům co říct, tak se určitě přidám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si nic nerozpoutala :) Jen se mi líbilo to téma, a tak jsem si říkala, proč se taky nevyjádřit :D

      Vymazat
  2. Ha, další stránky k prošmejdění. :-D Mono moc hezký článek, myslím, že máš v hlavě dost věcí srovnaných. Samozřejmě ti přeju hodně fanoušků a pozitivních komentářů či konstruktivních kritik. Akorát se nepíše blogách, ale blozích. Což je jen droboučká piha na jinak pěkném textu. :-) Jdu si tě dát do oblíbených. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Jsem ráda, že se líbí. Děkuji za opravení, hnedka to jdu napravit :D

      Vymazat
    2. Není zač. Mladý knihomolky se musí podporovat. :-)

      Vymazat
  3. Asi každý bloger má radost z komentáře. I kdyby tam měla být jen tečka nebo vykřičník. (Takové odškrtnutí, že to někdo četl.)
    Snažím se komentovat, ale někdy na to nemám náladu. A nebo nemám co říct.
    Pokusím se polepšit, vím, jak komentáře dělají radost. :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, protože i ta tečka udělá radost :)

      Vymazat
  4. Už jsem se na tohle téma pokoušela napsat komentář primo k laurdres, ale mobil ho sezral :D Pokusím se to zplodit sem, stručněji :D

    Množství komentářů se může odvíjet od kvality, ale určitě nejen od ní :) Dalšími faktory může být:

    1. Množství návštěvníků a celková známost blogera. O tom už ses ostatně zmínila :)

    2. Kontroverze...když téma budí vášně,casto se pod nim rozpouta diskuze a lide zkratka chtějí dat najevo svůj názor.

    3. Známost, popularita a aktuálnost tématu. Například teď je v kurzu ya literatura a recenze na ya knihy bývají obecně čtenější a komentovanějsi než jiné. Takové Hunger games by pravděpodobně vzbudily větší ohls než neznámá kniha 'Dobreho člověka těžko najdes '

    4. Někdy může.hrát roli délka článku ... dlouhé články ne Kazdy rad čte ... sama mívám občas sklon ke grafomanstvi takže mluvím z vlastni zkusenosti :D

    Tech faktoru je samozřejmě víc, ale ty co mipripadaji jako nejdukezitejsi jsem vypsala ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jsi to krásně vystihla :D Souhlasím se všemi body. Co se týče toho 4. bodu, tak tam taky souhlasím, ale občas to tak nějak jinak nejde, protože se prostě rozepíšu :D

      Vymazat
    2. Já třeba čtu dlouhé clanky ráda, navíc v nich obvykle bývá víc podnetů na které mohu reagovat :) Zase lépe když to má hlavu a patu a nápisy vše co mas na srdci, než když je článek plny nedotazenych myšlenek :)

      Vymazat
    3. Mě osobně dlouhé články také nevadí, jelikož vím, že já sama se rozepisuji :D

      Vymazat
  5. Souhlasím, každý komentář mi udělá radost. Trochu to povzbudí, že přidané články nejsou zbytečné. =) Ten tvůj článek se mi líbí. Celkově tvůj blog. =)

    OdpovědětVymazat
  6. Napsala jsi to moc pěkně. Tento "projekt" vypadá velmi zajímavě a určitě popřemýšlím, zda se taky zapojím, pokud bys to chtěla nějak rozjet, určitě se ozvi a já se zapojím, zaujalo mě to.
    A teď k článku.. Samozřejmě, každý komentář potěší, já jsem s blogem teprve začala, tak na komentáře zatím štěstí nemám, ale těším se až nějaké budou. Píšu blog, protože mě to baví, ale nějaká ta zpětná vazba je potřeba, aby člověk věděl, že to co dělá má důvod, že se to lidem líbí a že se k vám možná i vrátí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) Tvůj blog se mi moc líbí, jen vydrž a komentáře se určitě pohrnou :D

      Vymazat
    2. Děkuju moc..:)

      Koukala jsem, že jsem měla nějaký špatný profil, už je to opraveno, tak se na blog lépe dostaneš..:)

      Vymazat