sobota 27. července 2013

Letní dumání 2 - Historický fenomén

Další článek do projektu Letní dumání, které pořádá Syki. Její úvodní článek najdete zde



3. Historický fenomén
Zdá se, že historické seriály táhnou. Těžko říct, jestli je to díky jeji (ne)autentičnosti, nebo tomu, kolik naháčů nám na obrazovkách pobíhá. Jak jste na tom vy? Propadli jste kouzlu Her o trůny, Vikingů, ale také Borgiů, Da Vinciho démonů, Bílé královny, Tudorovců, Spartaka…? Máte o takových seriálech vůbec ponětí? A kolik z nich vychází z knih, příběhů a legend…
(zdroj textu: úvodní článek u Syki)

Mám ráda historické seriály, ale přiznám se, že ty novodobější už mě moc nebaví. Tímto jsem mluvila např. o Spartakovi a Borgiích  atd. Všechny nejsou špatné (ať je zase neházíme všechny do jednoho pytle), ale některé z nich už jsou hodně zmodernizované, a nebo spíše ohrané. 

Mezi seriály, na které jsem opravdu koukala patřil Camelot. Tento seriál dávali na HBO a mě se moc líbil. Už název pojednává, že děj se odehrává za doby krále Artuše. Seriál byl opravdu dobře zpracovaný a pěkný. Podobný seriál , na který jsem koukala byl Merlin. Příběh se odehrával také v době krále Artuše, ale tentokrát se více zaměřil na samotného čaroděje Merlina. Kdežto Camelot se zaměřil spíše na Artuše. Oba seriály mě nadchly a já je sledovala. Co se týče Borgiů, tak tam nevím. Byla jsem v divadle na představení Lucrezia Borgia a osobně bych se na seriál nekoukala. Celý námět toho jak se v rodině bojuje a vraždí, mě moc nepřitahuje. Takové Hry o trůny jsou něco jiného. Myslím, že tento seriál by nemusel být špatný, ale mě nezaujal. Dobrá po pěti minutách seriálu a shlédnutí ukázek se nedá poznat zda je seriál kvalitní, ale nekoukám se na něj dokonce ani kvůli Seanu Beanovi (nevím přesně jestli se to tak skloňuje). 
Co se týče historických filmů , tak to už je jiná. Celkově mám historické filmy ráda. Třeba takový Souboj titánů, nebo jeho pokračování Hněv titánů, bych mohla vidět stokrát. Těchto filmů je spousta a některé z nich opravdu stojí za zhlédnutí.

Můj názor? Ať si kdo chcem, točí co chce. Nevybírám si seriály podle žánru ... zda to jsou seriály historické, kreslené či moderní atd. Serály si vybírám podle toho jak se mi zalíbí (no dobrá, tak možná maličko upřednostňuji kriminálky a celkově takové ty vyšetřovací seriály), a proto mi celkově nával těchto historických seriálů nevadí. Člověk je stejně nezvládne všechny sledovat a lidé si alespoň mohou vybrat :D



Tak to je vše. Ještě Vám chci říct, aby jste článek brali s nadsázkou.

2 komentáře:

  1. Camelot se mi nikdy moc nelíbil, ale o Merlinovi uvažuju už hodně dlouho, vím, že si ho lidi chválili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Merlin se mi libí především proto, že se celkem odlišuje od těch dnešních jiných historických seriálů :)

      Vymazat