pondělí 14. října 2013

Recenze: Marissa Meyer- Scarlet


Scarlet - Měsíční kronikyNázev: Scarlet
Originální název: Scarlet
Autor: Marissa Meyer
Díl - 2.
Série: Měsíční kroniky (Lunar Chronicles)
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 456

Rok vydání - ČR: 2013
                       Originál: 2013
Žánr: Sci-fi, Fantasy 




Když Byla Scarlet Benoitová malá, opustili ji oba rodiče a byla poslána na vychovávání k babičce. Není je jí osmnáct a je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce se niko pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu, ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jedinou blízkou bytostí na světě.
Až do dne, kdy babička náhle zmizí a Scarletin život se obrátí vzhůru nohama. O dva týdny později se Scarlet snaží vydělat si na živobytí na jejich malé farmě, když vtom se objeví její ztracený otec, zbitý a blouznící. Scarlet se od něj dozví, že ho mučil jakýsi gang samozvaných strážců pořádku... který dosud stále drží v zajetí Scarletinu babičku. Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Wolf, pouliční rváč, který navštěvuje místní hospodu. Ačkoli se Scarlet je nerada svěřuje cizím lidem, zvláště pokud jde o muže, z něhož čpí potíže na sto honů, ví, že potřebuje Wolfovu pomoc, aby našla únosce své babičky. To ale ještě Scarlet netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kde Wolf vlastně je a jaké jsou jeho skryté úmysly...

""
       Karkulka v novodobém kabátě
Kdo četl mou předchozí recenzi na Cinder, tak ví, že jsem jí hrozně vychválila. Moc se mi líbí nápad zakomponovat pohádkové postavy do budoucnosti a zmodernizovat je. Tentokrát nás příběh zavede do Francie na farmu Benoitových. Babička Scarlet zmizela a Scarlet zůstala na farmě sama. Nicméně i v této knize je do příběhu zakomponovaná hlavní dějová linka z klasické Červené karkulky. Karkulka (Scarlet), babička, Vlk.      
              
            Cesta za nalezením babičky
Scarlet byla ze stráty své babičky tak špatná, že kývla na pomoc od neznámého zápasníka Vlka, který se jí nabídl, že jí s hledáním pomůže. Během cesty, se ale Scarlet dozvídá postupně pravdu a tají dech nad tajemstvími, které před ní babička měla. Pozor Vlk, ale není takový beránek, jak se zdálo.

                                                     Postavy
Scarlet jsem si zamilovala už od začátku knihy. Je mi sympatická stejně jako Cinder. Co se týče Vlka, také si mé sympatie získal, i když jsem už na začátku trochu tušila, že to nebude andílek, tak jsem ho měla po celý děj knihy ráda. Kapitán Thorne, byl podle mě nafoukaný chlápek co si o sobě hodně myslí a nechápu, že ho Cinder sebou vzala, ale co. Nicméně, i tak jsem ho měla celkem ráda. Babičku Scarlet, jsem tak maličko odsoudila, i když bych jí asi spíše měla litovat, ale já nesnáším ty postavy co si myslí, ž elhaním někomu pomůžou. Tolik věcí, které Scarlet neřekla.


Obálka
Ta je moc pěkná. Sice se k prvnímu dílu vůbec nehodí, ale nedá se na ní vynadívat, protože je opravdu moc pěkná. V originále je obálka také moc hezká.                                                                     

                                                                                                                       Můj názor
Kniha byla tlustší než první díl, jelikož děj se prolínal i s Cindeřiným vyprávěním, které knihu krásně doplňuje. I jako v předchozím díle i princ Kai dostal v knize místo, a dokonce i Vlk. Občas mi ale chvíli trvá, než se zorientuji, kdo knihu vlastně vypráví. Po celou dobu knihy se něco odehrává a kniha je proto velice čtivá. Kniha obsahuje spoustu zajímavých i vtipných situacích, které jsou velice povedené. Autorka do knihy zařadila další mužskou postavu a to vlka. Myslím, ´že románek mezi ním a Scarlet také knihu řádně obohatil. Marissa knihu krásně poskládala a propojila i s prvním díle a její zápletkou a každými pár stránkami, které otočíme se dozvídáme něco víc a spojujeme si to do velké skládačky, kterou potřebujeme rozluštit. Už se šíleně nemůžu dočkat na další díl, tedy na příběh Lociky, protože jakmile knihu zaklapnete máte pocit, že toho pořád nemáte dost, jenže na další díl si musíme holt počkat :D Scarlet nemám co vytknout, netradiční příběh, který Vás jisto jistě zaujme si prostě nesmíte nechat ujít :D


Mé hodnocení:5/5


Děkuji moc nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku. 
 Knihu si můžete objednat zde. 


4 komentáře:

  1. Mám rada knihy spracované vo forme rozprávky, ale pritom iné :)

    OdpovědětVymazat
  2. Aj ja sa teším, konečne by som si to mala zohnať a pustiť sa dočítania, keď to všetci tak vychválili.

    OdpovědětVymazat