úterý 20. srpna 2013

Recenze: Rick Riordan - Bohové Olympu: Znamení Athény


Největší obrázek výrobku Bohové Olympu – Znamení AthényNázev: Znamení Athény
Originální název: The Mark of Athena
Autor: Rick Riordan
Díl - 3.
Série: Bohové Olympu (Heroes of Olympus)
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 528
Rok vydání - ČR: 2013
                       Originál: 2011
Žánr: Sci-fi, Fantasy



Chystá se velké setkání řeckých a římských polobohů. Posádka z Tábora polokrevných vyráží po moři na bitevním korábu Argo do Tábora Jupiter. Jejich plány však narušuje proroctví sedmi, které se začíná naplňovat. Skupina hrdinů se proto musí vydat do rodiště antických bohů, krajiny Mare Nostrum. Podaří se jim nalézt tajemná znamení bohyně Athény, která jim v boji proti zlu pomohou? Gaia, síla mocnější než všichni bohové, se dál probouzí a ohrožuje budoucnost civilizace. Čas ubíhá a posádka Arga se musí vydat do boje za záchranu lidstva...


"Buď zticha, Chaluhový mozečku"
        
       Kdo je kdo?
Musím říct, že jsem měla ze začátku knihy maličko problém se orientovat, proč? Částečně je to mojí chybou, jelikož je to déle co jsem četla druhý díl, a tak byl maličko problém orientovat se v postavách. Jason je vlastně Říman a Percy Řek, jen se vyměnily :D Když jsem se konečně zorientovala, tak se mi náhle četlo lépe. Doufám, že nikoho neurazím, ale mě Římané nezaujali a nejsou mi sympatičtí. Nechápu, jak tam může Percy chtít zůstat.


                                                              Moc vs sláva
Jason s Percym se zrovna moc nemusí, a to už od začátku. Trochu mi vadila ta nejistota mezi těmi sedmi polobohy na výpravě. nevěřili si. Nicméně chápu, že to je část příběhu a kdyby to tam autor nedal, tak by to nebylo ono. Jason a Piper. Annabeth a Percy. Hazel a Frank. Jen Leo zůstal sám. No konečně jsem se taky dozvěděla kdo to byl Sammy.

        Postavy
Percy je můj miláček a oblíbenec a myslím, že k tomu nic říkat nemusím. Annabeth, tu jsem měla vždycky ráda. Přeci jenom tenhle díl je více o ní. U Jasona nevím co si mám myslet. V prvním díle jsem ho měla ráda, ale během této knihy se můj postoj k němu maličko změnil. Piper, no o té už tolik kniha nebyla,  i když i vyprávěla, tak v ději zas tak důležitá nebyla. Hazel, i ta hrála v knize roli, kvůli jejímu bratrovi, kterého museli zachránit. Hazel je mi sympatická, jen si vybrala špatně Franka. Frank je normální kluk, ani mi nevadí, ale ani ho moc nemusím. Prostě ho mám asi nejméně ráda. Leo je mi též sympatický. 

Obálka
Už minule jsem zmiňovala, že bych radši uvítala originální obálky, ale to je už jedno. Obálka k Znamení Athény celkově zapadá do série nejen díky barvám stylizovaným do modré, ale taky tím počítačovým a umělým provedením.
                                                                                                                              

                                                                                                                           Můj názor
Tak dost toho pomlouvání. Je to Percy Jackson a já prostě knihu nemohu hodnotit nikterak špatně. Samozřejmě malé nedostatky tam byli. Co mě nejvíce vyděsilo, byl celkem pomalý rozjezd knihy. Nevím, jestli si to myslím jenom já, ale trvalo mi podstatně déle se dostat do děje knihy než u předešlých dílů. To je ale asi vše k negativním stránkám knihy. Myslím, že tento díl byl velice očekávaným nejen u nás, ale vlastně všude. Všichni se těšili až se ty dva tábory shledají a spojí. No, tak to se úplně nestalo, ale co. Mě kniha uchvátila velkou dávkou informací. Nebudu je tu jmenovat, abych nespoilerovala, ale kdo četl ví. Každým dílem se přidávají dílky do skládačky, která začíná více dávat rozum a smysl. I postavy se začínají rozvíjet. V každém díle se zatím odkryl příběh nějakých postav. Jejich příběhy jsou vždy vymyšlené až do posledního puntíčku. když se kniha doopravdy rozjela, bylo to jako vždy. Riordanovy knihy jsou opravdu čtivé (říkám to v každé recenzi na jeho knihy), děj je lehký a velice lákavý. Nicméně už teď si neumím představit, co bu de v dalších dvou dílech, Ano, Rick si vždycky něco vymyslí a určitě nás překvapí. Musím říct, že jsem očekávala, že z větší části bude knihu vyprávět Annabeth, ale zdá se mi, že více vyprávěla Piper. Percy taky neměl mockrát slovo, tak doufám, že se to příště napraví. Kniha se mi líbila, ale ubírám jí půl smajlíka za pomalejší rozjezd.
Mé hodnocení:4,5/5


Děkuji moc nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 
 Knihu si můžete objednat zde. 




3 komentáře:

  1. Tuto sérii bych si ráda přečetla.. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti, i když to samozřejmě není jako Percy, ale je to pěkná série :)

      Vymazat
  2. Já se na Percyho teprve chystám :D

    OdpovědětVymazat