sobota 28. září 2013

Recenze: Aprilynne Pike - Kouzlení

Název: Kouzlení
Originální název: Spells
Autor: Aprilynne Pike
Díl - 2.
Série: Křídla (Wings)
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 368
Rok vydání - ČR: 2012
                       Originál: 2010
Žánr: Sci-fi, Fantasy



Být florelou v lidském světě není úplně jednoduché. Kromě toho, že vám jednou do roka na zádech rozkvétá květ, musíte tajit záležitosti florel a florelů před lidmi. Laurel má naštěstí poměrně tolerantní rodiče a přítele Davida. Jak se jim ale bude líbit, že Laurel musí strávit dva měsíce ve florelí Akademii a začne tajemnou říši navštěvovat daleko častěji? Ani potíže z loňského roku hlavní hrdinku neopustí a znovu bude čelit nebezpečím nadpřirozeného světa. Podaří se jí se ochránit svou rodinu a přátele?

"S pistolí se cítíš velkej a mocnej, co?"
       Svět víl
Myslím, že jeden z mála kladů knihy je originálnost. Toto je moje první série o vílách a musím říci, že autorka má opravdu vše promyšlené. Děj je sice jednodušší, ale i přesto zajímavě vymyšlený. Ačkoli musím říci, že bych nechtěla ve "florelím" světě žít. Jejich pravidla ani styl života se mi nelíbí. A teď tak trochu skončila má chvála nýbrž v mém hodnocení budu kritičtější.
              
            Láska a rozhodnutí
Laurel se musí rozhodnout. Strávit nějaký čas v Avalonu po boku Tamaniho, který jí vnímá jako florelu, takovou jaká je, je těžké. David čekající mezitím v lidském světě, je ale její přítel. Pardon, ale já už jsem od prvního dílu zastáncem Davida a Tamani mi nebyl sympatický. Nechápala jsem Laurelinu nerozhodnost, ano je to těžké, ale ubližovala oběma.

                                                     Postavy
Už jsem se zmínila, že mám radši Davida, než Tamaniho. Mezi Laurel a její matkou to bylo trochu napjaté. Delší maličko nesmyslná věc, protože si pamatuji, jak měla Laurel maminku ráda, ale budiž. Naopak Laurelin otec byl opravdu zaujat dceřiným původem. Trollové byly tu znovu a asi budou zase. Přiznám se, že by mě nikdy nenapadlo postavit víly proti trollům, ale neříkám, že je to špatně.


Obálka
Myslím, že naše obálky jsou velice hezké. V sérii se k sobě hodí a myslím, že se hodí i ke knihám. Nemám výtky. Jsem moc ráda, že jsou i hardbackové bez přebalu, protože tak jsou ještě hezčí ;)                                                                       

                                                                                                                       Můj názor

Dopředu se omlouvám těm, kterým se kniha líbila, ale teď budu kritická. Už u prvního dílu jsem nakonec zkousla celkem zdlouhavý děj a to, že se v knize hodně dlouho nic nedělo. Nicméně teď to bylo ještě horší, měla jsem pocit, že knihu nedočtu. Vlastně, když to tak vezmu nic se v knihách nestalo, když nepočítám z těch 368 stránek asi třicet, kde se něco dělo. Opravdu mě kniha celkem nudila a moc mě to mrzí, protože stačilo do knihy zakomponovat navíc nějakou tu akční scénu a bylo by vyřešeno. Nemohu říci, že by tento problém měl každá. Četla jsem spoustu kladných recenzí na tuto knihu, ale já mě osobně připadá, že se toho v knize může dít více. Abych nebyla jen kritická, tak zase musím podotknout, že autorka nepřeskakuje z jedné věci na druhou, ale každou věc rozvede a pořádně vysvětlí a popíše. Ale jak říkám, někdy je to už moc zdlouhavé a nepotřebné. Jinak jsem knihu dočetla a hned se jdu pustit do dalšího dílu, tak třeba mě ten tak nezklame :)
Mé hodnocení:2,5/5

Děkuji moc nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku. 
 Knihu si můžete objednat zde. 

Vaše hodnocení knihy:
Free Rating Code

1 komentář:

  1. Čítala som len 1. diel, ktorý sa mi celkom páčil, no zatiaľ som nemala nejako náladu na ďalšie diely. Navyše už tak nejako asi viem, s kým nakoniec skončí a to sa mi nepáči. Takže ma aj prešla chuť, no raz si sériu určite dočítam 8)

    OdpovědětVymazat