čtvrtek 10. října 2013

Blogtour s Christy Raedeke - Rozhovor (4)

Ahoj,
v dnešní části Blogtour se podíváme na rozhovor s Christy. Moc jí tímto chci poděkovat, že si na mě našla čas a moc mou Blogtour podpořila.



Řeknete nám něco málo o sobě, prosím?
Je mi 47 let, bydlím na západním pobřeží USA ve státě Oregon, jen pár minut od hranic s Kalifornií. Žiju se svými dvěma dětmi, Juliet a Hankem a s manželem Scottem. Mezi mé záliby patří turistika, lyžování a cestování. Také pracuji na pozici ředitelky marketingu pro společnost vyrábějící high-tech látky pro outdoorové oblečení. 


Co Vás inspirovalo k napsání série Mayské proroctví?
Vždycky mne fascinovala starověká mystéria, mytologie a svatá místa. V roce 1999 jsem četla o Mayském kalendáři a okamžitě mě to okouzlilo. Vědomosti, které Mayové měli o astronomii, byly neuvěřitelné. Čím víc jsem se nořila do této problematiky, tím více jsem tímto tématem byla fascinována. Psaní knihy ode mne vyžadovalo hodně výzkumu, ale protože mě téma velice zajímá, byla to pro mě zábava, ne jen práce. Také jsem vždy přemýšlela o tom, jaké by to bylo úžasné mít pomocníka opici - "origami" část byla prostě nejprve zábavná a později měla smysl! Chtěla jsem zvíře, které by mohlo komunikovat a s tím, co jsou kapucíni schopni se naučit, Origami není zas až tak daleko od toho, co je možné. Hádám se dá říci, že kniha, kterou jsem vytvořila, vznikla podle mých představ a patří mezi knížky toho druhu, který jsem chtěla číst, když jsem byla mladá.

Můžete nám říci nějaké novinky? Pracujete na nějaké nové knize?
Pracuji na dvou rukopisech. Jeden je pro  náctileté dívky, druhý pro chlapce. Oba se od "Mayského proroctví" dost liší.


Co je nejtěžší na psaní?
Nejtěžší věcí na psaní je najít si na psaní čas - přimět sama sebe sednout si na židli a soustředit se na příběh. Ale pak, po několika minutách, tě příběh pohltí. A to je moment, kdy začne zábava!

Jak dlouho v průměru trvá, než napíšete knihu?
To je různé, na základě toho, co se děje v mém vlastním životě a na úrovni výzkumu, který je pro příběh potřebuje. Každá z knih série Mayské proroctví zabrala několik let, protože jsem se starala o děti a knihy vyžadovaly mnoho bádání. Poté, co jsem dokončila tyto dvě knihy, jsem napsala další během méně než roku. Nyní, když jsem se vrátila do práce na plný úvazek, je ještě těžší psát rychle. Obdivuji ty spisovatele, kteří dokáží napsat knihu  během 3 nebo 4 měsíců.

Co Vás přivedlo k psaní?
Vždycky jsem milovala psaní.  Studovala jsem žurnalistiku na Oregonské univerzitě a mou kariéru jsem začala jako  "marketing writer". Poté, co jsem zůstala doma s prvním dítětem, jsem začala psát beletrii a velmi mě to bavilo. Mám pocti, že je to téměř magické, vytvářet něco z ničeho; vystavět svět a příběh, které nikdy neexistovaly, ale žijí ve tvé hlavě a na papíře.


Jak by jste nalákala na čtení Vašich knih další čtenáře? Co by jste jim řekla?
Pokud vás baví starověká mystéria a dobrodružné příběhy, nebo pokud se zajímáte o to, jak funguje Mayský kalendář, mohla by vás zaujmout série Mayské proroctví.

Tímto Christy Raedeke ještě jednou děkuji za rozhovor.







4 komentáře:

  1. Pěkné :) Chce to hodně znalostí Angličtiny a tak. Nevím, jestli bych zvládla něco takového zorganizovat :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jsi moc šikovná, nevím jestli tohohle budu někdy schopná :DD, ale jinak se mi to moc líbí, od autorky jsem četla všechny její knížky vydané u nás :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Určitě by jsi toho schopná byla, není to nic těžkého, jen jde o organizování a psaní autorce :)

      Vymazat