pátek 1. listopadu 2013

Recenze: Suzanne Collins - Hunger Games: Aréna smrti


Název: Aréna smrti
Originální název: The Hunger Games
Autor: Suzanne Collins
Díl - 1.
Série: Hunger Games (The Hunger Games)
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 384
Rok vydání - ČR: 2010

                       Originál: 2008
Žánr: Dystopie, Sci-fi



V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce. 
"Tady jsou reprodrozdi?"
       Život v krajích
Zajímavá myšlenka rozdělit zemi do krajů, které posílají každý rok do her dva splátce. Děvče a chlapce. Katniss celý život obstarává potravu lovením v lese, kam je zakázáno chodit, ale jinak by se neuživili. Jídlo prodává na černém trhu. O sestru se stará jako máma, který je slabá truchlí nad strátou svého manžela, tak že není skoro ničeho schopna. A právě to jí Katniss nikdy neodpustí, to jak byla slabá. 
              
            Hry
Aréna pro hry je vždy jiná. Můžete se octnout na poušti, či v troskách hradu na sněhu, jen jaksi Kapitol zamane, i on ale do her zasahuje. Což mi přišlo nefér. Ať nechají hry na splátcích, kteří by se sami jednou pobily, ale ne hlavně aby měli diváci dobrou podívanou, tak do toho Kapitol zasahuje a splátce popostrkává. 


                                                     Postavy
Katniss si mě získala už v prvních stranách knihy. Hltala jsem každé její slovo a hlavně díky ní byla kniha taky tak skvělá. Peeta nebyl špatný chlapec, ale dále zůstávám názoru, že mám radši Hurikána.


Obálka
Je jednoduchá, ale pěkná. Nakladatelství Fragment knihy právě vydává v novém kabátku, který taky není špatný.                                                            

                                                                                                                       Můj názor
Ani mě to nedalo a Hunger Games jsem si jednoduše musela přečíst. Nejdříve jsem netušila, co ostatní na knize vidí a přiznávám, že jsem neviděla ani film. Prostě a jednoduše jsem, se ale do knih zamilovala. Dokonce jsem si pustila i film, který tedy byl ošizený, ale kniha je prostě neuvěřitelná. Co se mi na knize šíleně líbí je, že scény jsou opravdu krásně popsány a vymyšleny. Autorka má scény procítěné a nikdy je nezkazí nějakou blbou hláškou. Celá kniha na Vás působí takovým zvláštním dojem. Akčnost v knize nechybí a no romantika se tam sem tam taky vyskytne. Cělí námět a děj knihy je prostě jedinečný a věřte mi, že se nebudete chtít od knihy odtrhnout. Nemá smysl tady jen tak knihu vychvalovat, protože jí nemám co vytknout dávám jí plný počet smajlíků. 
Mé hodnocení:5/5

Děkuji moc nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. 
 Knihu si můžete objednat zde. 



6 komentářů:

  1. Pěkná recenze, tuhle knížku mám z celé série nejradši. :)) Jen jsem si všimla, že jak máš vedle obálky informace o knížce, tak tam náš nakladatelství Fortuna Libri. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Děkuji i za upozornění už jsem to opravila, ani jsem si toho předtím nevšimla :)

      Vymazat
  2. Úplný súhlas, HG si úžasná séria! A ďalšie diely sú fuuha úplne vražedné. Inak Katniss som tiež mala rada.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katniss je prostě miláček :) Věřím už se na další díly moc těším :)

      Vymazat
  3. Nejúžasnější kniha na světě :)

    OdpovědětVymazat