čtvrtek 5. září 2013

Recenze: Marissa Meyerová - Cinder


Název: Cinder
Originální název: Cinder
Autor: Rick Riordan
Díl - 1.
Série: Měsíční kroniky (Lunar Chronicles)
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 400
Rok vydání - ČR: 2012
                       Originál: 2012
Žánr: Sci-fi, Fantasy



Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…



"38,26 % kybernetických úprav"
        
       Budoucnost je jiná
Příběh je jakoby z budoucna, protože už uběhla dokonce i 1. světová válka, ale netuším zda je to přímo myšleno jako budoucnost naší civilizace. Nicméně Nový Peking je zajímavé místo a myslím, že je zajímavé, že si ho vybrala autorka pro tento příběh. Asi kapitolu či dvě mi trvalo než jsem si dala informace do hromady a posbírala je a začala jsem vše chápat. Opravdu v knize narazíme na spoustu nových věcí, které autorka vymyslela a mě to přišlo úžasné. Je vidět, že má autorka opravdu bujnou fantazii.
                                                            
Moc vs sláva
Jason s Percym se zrovna moc nemusí, a to už od začátku. Trochu mi vadila ta nejistota mezi těmi sedmi polobohy na výpravě. nevěřili si. Nicméně chápu, že to je část příběhu a kdyby to tam autor nedal, tak by to nebylo ono. Jason a Piper. Annabeth a Percy. Hazel a Frank. Jen Leo zůstal sám. No konečně jsem se taky dozvěděla kdo to byl Sammy.

               Moderní pohádka
Kniha je inspirovaná na motivy pohádek bratří Grimmů, tedy tato konkrétně o popelce. Myslím, že by nikdo z Vás neměl očekávat přímou podobu s klasikou pohádkou. Příběh se spíše jen drží takových specifických základů z pohádky, jako macecha a dvě nevlastní sestry a bál s princem. Jinak je to vlastně postavené na vlastním příběhu. Myslím, že kniha originální příběh nějak neshazuje  ba naopak se mi toto moderní provedení líbilo.

                                                     Postavy
Cinder mi byla sympatická už od začátku. celkově mi byli postavy příjemné. Jen Adri, Perla a Levana, byli protivné a zlé, ale to je v každé knize. Postavy byli s lehkostí představeny, ale rozhodně se kvůli jejich popisu nezabíralo moc knihy. Dověděli jsme se jen to, co bylo důležité.


Obálka
Česká obálka je opravdu hodně odlišná od originálu, který se drží lehkosti - "čím méně, tím více". Česká obálka je opakem. Nejdříve se mi moc nelíbila, ale potom mi přišla na chuť a obálka se mi zalíbila, jelikož je taková originální.
                                                                                                                              

                                                                                                                           Můj názor
Kniha se rozjela hned od začátku a překvapila mě svou čtivostí. Byla velice pěkně psaná a překlad se mi moc líbil. Jednou věcí, kterou bych knize vytkla je to, že občas se změnilo to, že autorka začala knihu vyprávět z pohledu někoho jiného, než Cinder. Ano, Cinder vyprávěla celou knihu (tedy knihu vypráví autorka, ale myslím z jejího pohledu) několik kapitol, ale připadlo i princi a doktorovi. Problém byl v tom, že mě to překvapilo, tak, že jsem to nejdříve nepoznala a potom jsem byla zmatená. Autorka nám mohla alespoň malinko dát vědět. Jinak knize nemám vlastně co vytknout. Teda jen ten konec, jak to mohla autorka, tak useknout. V té nejnapínavější chvíli a příští knihu vypráví nikdo jiný, takže se to ani nedozvíme. Příběh byl, jak už jsem říkala opravdu zvláštně originální. Kniha, ale byla bohužel trochu předvídatelná. Myslím, že knihu mohu vřele doporučit. Mě se moc líbila a užívala jsem si každou větu a stránku. Musím přiznat, že mám poslední chvíli na dobré a kvalitní knihy opravdu štěstí a tato patří mezi ně ;)
Mé hodnocení:5/5


Děkuji moc nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku. 
 Knihu si můžete objednat zde. 




3 komentáře: